Evinde veya ofisinde orkide bakan her orkide sever çiçeğinin uzun süre sağlıkla gelişmesini ve sık sık çiçeklenmesini isteriz. Bunun için de orkide bakımına özen göstermek önemlidir. Peki bu durumda nelere dikkat edip nelerden kaçınmalıyız? Bu yazıda sizlerle orkide saksı değişimi nasıl yapılır bunu anlatacağız. Ayrıca yazı içinde saksı değişimi ne zaman hangi mevsimde yapılır sorularına da cevap bulabileceksiniz.

Orkide saksı değişimi ne zaman yapılmalı? Toprak hangi ayda değişir?

Öncelikle belirtmek isteriz ki yeni aldığınız orkidelerinizin özellikle çiçekli dönemde kesinlikle saksı ve toprak değişimine ihtiyacı yoktur. Birçok kişi yeni aldığı orkideyi daha iyi gelişir düşüncesi ile yeniden toprak alarak daha büyük saksıya dikim yapmaktadır ve ne yazık ki bu değişim sonrası birçok orkide önce çiçeklerini soldurup daha sonra köklerini çürüterek kötü bir hal alıp zamanla da ölmektedir. O yüzden size tavsiyemiz yeni aldığınız çiçekli orkidelerinizi saksı ve toprak değişimi yapmaktan kaçınmanızdır.

İdeal orkide saksısı değiştirme zamanı ve mevsimi

Orkideler doğada epifit olarak nitelendirilen bitkiler yani kökleri ile ağaç ya da kayalara tutunarak yaşayan çiçeklerdir. Doğası gereği kökleri ile saksıya ve toprağına sıkıca tutunan orkide yeterli kök gelişimini sağladıktan sonra enerjisini gerekli şartlar sağlandığında çiçeklenmeye harcayacaktır.

Eğer siz zamanı gelmeden yani orkide kökleri ile saksıyı tamamen sarmadan saksı ve toprak değişimi yaparsanız orkidenizin ya kötü etkilenmesine ya da bir süre çiçeklenmesinin gecikmesine sebep olursunuz. Size tavsiyemiz orkideniz kökleri ile saksısını sıkıca sarmamışsa saksı ve toprak değişimi konusunda acele etmeyiniz, bu süre bazen orkidenizi aldığınız süreden itibaren 2-3 yıl olabilir.

Bitki çiçekteyken (çiçekli orkidenin) saksı değişimi yapılır mı?

Yazımızın başlangıcında da vurguladığımız gibi bitkinizin çiçeği varken toprağı değiştirilmemelidir zira çiçeklerini dökebilirler.

Orkide saksı değişimi için gerekli malzemeler

  • Delikli şeffaf saksı
  • Orkide toprağı
  • Makas
  • Çakmak
  • Dezenfektan
  • Boş bir kap
  • Sulandırılmış aktif karbon veya sulandırılmış tarçın
  • Orkide besini

Biz bu işlem için Solo Plant Orkide Saksı Değişim setini kullanacağız. Yazının sonunda eklediğimiz YouTube kanalımızdan toprak değişimini anlattığımız videoyu da bulabilirsiniz.

İlk olarak değişim setini açıyoruz. Kutu içerisinden öncelikle orkide toprak değişimi nasıl olur bunu anlatan bir broşür çıkıyor. Daha sonra delikli şeffaf saksımız, orkide besinimiz, bir adet saksı ve toprağımız çıkıyor.

solo plant orkide saksı değişim seti

Adım adım orkide saksı ve toprak değişimi

  1. Orkide toprak değişimi sırasında kullanacağımız makasın ateş ve alkol ile sterilizasyonunu gerçekleştiriyoruz.makas sterilizasyon
  2. Daha sonra bitki üzerindeki çubuk ve klipsleri ayırıyoruz.
  3. Çiçeğinizin dalı sağlıklı ve yeşil ise alttan 3. boğumun 2-3 cm üstünden temizleyip sterilizasyon işlemini gerçekleştirdiğimiz makas ile kesiyoruz.orkide dalı budama
  4. Eğer orkidenizin dalı kurumuş, kahverengi veya sarı ise en alttaki boğumun 2-3 cm yukarısından kesmeliyiz. Bu işlemi (toprak değişimi prosedürü) yapmadan önce dallardaki tüm çiçeklerin döküldüğünden emin olmalıyız.
  5. Bitkimizi eski saksısından çıkarma işlemine geldik. Saksısını kökleri ile sarmış, doğru tabirle artık saksısına sığmayan orkidemizi en dipten tutarak dikkatlice saksısından çıkartıp köklerine zarar vermeden toprağından arındırıyoruz.
  6. Çiçeği şeffaf saksısından çıkardıktan sonra köklerini genişçe bir kap alarak bu kabın içerisine temizliyoruz. Köklere yapışmış toprakları köklere zarar vermeden çıkarıyoruz.
  7. Şimdi de köklerin ölü ve çürümüş kısımlarını keseceğiz. Yumuşak ya da kurumuş görünen kahverengi kökleri sağlıklı yeşil köklerden ayırıyoruz. Bu işlem için yine temiz makasımızı kullanıyoruz.orkide kök ayıklama
  8. Budama sırasında zarar görmüş sağlıklı kökler veya kesilen köklerin çürümemesi için sulandırılmış aktif karbon kullanabilirsiniz. Aynı zamanda bunun için evlerimizde bulunan tarçını da sulandırarak aynı işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Sulandırılmış aktif karbon veya sulandırılmış tarçını küçük bir karıştırıcı yardımıyla karıştırıp kesilen bölgelere sürüyoruz. Bu şekilde mantar ve bakteriyel enfeksiyon ihtimallerine karşı kökleri korumuş olursunuz.orkide kök bakımı
  9. Şimdi de bitkiyi yeni şeffaf saksısına yerleştireceğiz. Bunun için şeffaf saksının dibine biraz toprak ekliyoruz. Bitkiyi saksının tam ortasına konumlandırarak kök uçlarının saksı kenarlarında kalmasına özen gösterecek şekilde (kökler yandan bakıldığından görünecek şekilde) kökleri zedelemeden toprakla dolduruyoruz. Burada dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta var. “Bu işlem sırasında eski toprağımızdan kesinlikle kullanmıyoruz.”orkide toprak değişimi
  10. Bitki saksının tam ortasındayken toprağı bitkinin etrafına eşitçe yerleştirmeye özen gösteriyoruz. Bu sırada köklerin arasında boşluk kalmamasına dikkat ediyoruz.
  11. En son aşamada toprak bitkimizin gövdesinde bulunan en alt yaprak hizasına gelene kadar doldurma işlemine devam ediyoruz. Yani yaprak dipleri toprak içine girmeyecek şekilde orkideyi saksının ortasında konumlandırarak dikimini gerçekleştiriyoruz. Bu işlemi tamamladıktan sonra Solo Plant Sıvı Orkide Besinini kullanarak sulama işlemini gerçekleştireceğiz.solo plant orkide besini
  12. Sulama işlemi için 1 litre suya 1-3 kapak sıvı orkide besinini ekliyoruz ve biraz karıştırıyoruz.
  13. Daha sonra toprağın her tarafı ıslanacak şekilde suluyoruz. 30 dakika kadar döktüğümüz suyun alttaki saksımıza süzülmesini bekliyoruz. Bu işlemin ardından dikkatlice çiçeğimizi alıyoruz. Kesinlikle suyun iyice süzüldüğünden emin olun. Altta bulunan dekoratif saksıdaki suyu boşaltıyoruz. Ve son olarak dekoratif saksısına yerleştiriyoruz.orkide sulama can suyu

İşte orkide saksı değişimi hakkında bilinmesi gereken en önemli bilgiler ve ipuçları bunlardı. Orkide bakımı ile ilgili püf noktaları öğrenmeye devam etmek için takipte kalın. Toprak değişimi hakkında merak ettiğiniz soruları da yorumlar kısmında sorabilirsiniz.

E-Posta Bültenine Katılın

Solo Plant’in Muhteşem İndirimlerinden Haberdar Olmak İster Misin?

Leave A Comment